Väčšina rizikových firiem neplatila záväzky voči štátu

18.04.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Väčšina firiem, ktoré sa objavili na zozname rizikových spoločností Finančného riaditeľstva (FR) SR, neuhrádzala záväzky voči štátnej správe. Viac ako polovica z 1397 platiteľov dane z pridanej hodnoty (DPH) z februárového zoznamu dlžila finančné prostriedky aspoň jednému orgánu štátnej správy alebo obchodnej spoločnosti. Z 568 platiteľov DPH, ktorí na zoznam pribudli počas aprílovej aktualizácie, dlžilo štátu peniaze viac ako 85 %.
"Podľa výstupov z monitoringu Cribis Univerzálneho registra boli tieto firmy rizikové už v období pred zverejnením v tomto zozname," informovala dnes spoločnosť Slovak Credit Bureau (SCB), ktorá zabezpečuje prevádzku slovenských úverových registrov. Prostredníctvom nich si banky a splátkové spoločnosti overujú schopnosť klientov splácať budúce záväzky.
V rámci pôvodného zoznamu rizikových firiem malo 582 platiteľov DPH voči zdravotným poisťovniam neuhradených spolu 973 záväzkov. Čo sa týka spoločností, ktoré boli do zoznamu doplnené v apríli, až 412 z nich malo voči poisťovniam neuhradených 781 záväzkov. Niektoré firmy mali pritom nevyrovnané dlhy s dvoma, prípadne všetkými tromi zdravotnými poisťovňami súčasne.
Najčastejším veriteľom rizikových firiem bola Všeobecná zdravotná poisťovňa, pričom druhou veľkou skupinou v zozname sú dlžníci Sociálnej poisťovne (SP). "Nedoplatok voči daňovému úradu podľa stavu k 31. decembru 2011 vykazovalo 6,37 % z platiteľov DPH uverejnených v zozname vo februári a 4,05 % z platiteľov DPH doplnených do zoznamu 9. apríla 2013," skonštatovala SCB.
Firmy na zozname takisto nedodržiavali svoju povinnosť ukladať účtovnú závierku do zbierky listín. V rámci platiteľov DPH si túto povinnosť nesplnilo takmer 95 % firiem z pôvodného zoznamu a 70 % z firiem z aprílovej aktualizácie.
 

Vyberte región